Lekker met Pasen: de Hoondervel Riestevlaai

Henk bakt de Hoondervel Riestevlaai © L1 (Ralph Souren)
Voor Pasen halen we enkele recepten uit het archief van "Henk Bakt", het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker.

De rijst

Gebruik zogenaamde pap- of dessertrijst. Doe hiervan 85 gram in een pannetje (liefst met antiaanbaklaag). Voeg 750 ml. volle melk toe. Breng onder regelmatig roeren aan de kook. Draai het vuur laag en laat de rijst gaar koken in de op het pak rijst aangegeven tijd (circa 14-20 minuten afhankelijk van het merk). Blijf regelmatig roeren. Let op, als de rijst aanbrandt krijg je vlaai een bittere smaak en dat wil je niet.
Meng in een andere kom alvast 500 milliliter volle melk, 3 pakjes vanillesuiker, 100 gram kristalsuiker en 1 pakje Dr. Oetker Kookpudding Roomsmaak.
Voeg dit mengsel bij de gare paprijst. Goed door elkaar roeren en heel even al roerend laten doorkoken. Haal de pan van het vuur en dek het mengsel af met vershoudfolie om velvorming te voorkomen. Laat de rijstmassa goed afkoelen.

Maak een gistbodem

Zorg ervoor dat al je ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Vermeng 230 gram bloem met 1 zakje instantgist. Gebruik je keukenmachine en voeg 75 milliliter melk, 25 gram suiker, 55 gram boter of margarine in stukjes en een losgeklopt ei toe. Strooi een vingergreep (circa 4 gram) zout langs de rand van de kom. Kneed met de deeghaak tot een stevige bal deeg ontstaat. Is het deeg te ‘nat’ voeg dan nog wat meel toe; is het deeg te droog gebruik dan wat extra melk.
Zet het deeg een half uurtje weg in een afgesloten bakje op een warme plek (op de verwarming of buiten in de zon). Geef het deeg tijd om te rijzen.
Verwarm de oven voor op 180 graden en klop in de tussentijd in je keukenmachine met garde op de hoogste stand vier eiwitten stijf. Vet een vlaaivorm in met boter of bakspray. Kneed het gerezen deeg nog even na met de hand en maar er een ronde plak van. Rol deze uit met de deegrol. Leg de ronde plak in de vlaaivorm. Trek niet aan het deeg, maar zorg ervoor dat je deegplak groot genoeg is om de randen rechtop te kunnen zetten. Laat de rest nog even over de rand hangen. Het deeg rijst nog even na. Prik de bodem in met een vork en strooi wat paneermeel over de bodem.
Roer de afgekoelde rijstmassa nog even door en verdeel alvast 2/3 deel over de vlaaibodem. Vermeng het resterende 1/3 deel met het eiwitschuim. Roer het voorzichtig door elkaar (niet kloppen). Verdeel ook dit mengsel over de vlaai. Werk vanuit de buitenrand naar het midden toe. Rol het overtollige deeg af met een deegroller.

Bakken maar!

Bak de vlaai in 30 tot 35 minuten gaar. Zet de vlaai iets onder het midden in de voorverwarmde oven.
Blijf het baksel af en toe in de gaten houden. Je zult zien dat de vulling helemaal bol gaat staan. Als het deeg loslaat van de vorm en de bovenkant mooi bruin is, is je vlaai gaar. Haal ‘m uit de oven en laat de vlaai op een roostertje afkoelen. Rijstevlaai hoort eigenlijk niet in de koelkast. In de kelder of op een andere koele plek in huis is de beste bewaarplek.

Ingrediënten Hoondervel Riestevlaai

  • 1250 milliliter volle melk
  • 85 gram dessertrijst
  • 3 pakjes vanillesuiker
  • 100 gram kristalsuiker
  • 1 pakje Dr. Oetker Kookpudding Roomsmaak
  • 4 eiwitten
  • 230 gram bloem
  • 1 pakje instantgist (of 15 gram verse gist)
  • 75 milliliter melk
  • 55 gram boter
  • 25 gram suiker
  • 1 vingergreep zout (3-5 gram)
  • 1 losgeklopt ei
  • Paneermeel
  • Beetje bakspray of boter om de vlaaivorm in te vetten