Vastelaovesliedjesschrijver Peters gelooft in eigen kracht

David Peters © David Peters
David Peters uit Heel heeft in 2016 al lang de hoop opgegeven ooit een succesvol vastelaovesliedje te schrijven. Totdat hij zich inschrijft voor de eerste editie van de Daag van 't Vastelaovesleedje.
Peters heeft dan al verschillende vastelaovesliedjes op zijn naam staan, vooral voor artiesten die meedoen aan het jaarlijkse lokale liedjeskonkoers van Vastelaovesvereniging De Gangmaekers in Heel. Maar veel succes boekt hij buiten eigen dorp niet. 'Dus de hoop dat ik ooit ook maar met één liedje de halve finale van het LVK (Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoers) zou halen, had ik al helemaal opgegeven. Ik dacht dat is alleen weggelegd voor de elite, mensen zoals Guus Steinen en Bas Keltjens. Tegen die mensen keek ik enorm op'.

Daag

In 2016 organiseert de Stichting LVK, organisator van de grootste jaarlijkse liedjeswedstrijd van Nederland, een dag vol workshops en lezingen. Op deze allereerste 'Daag van 't Vastelaovesleedje' geven succesvolle zangers, tekstschrijvers en componisten tips en adviezen bij het maken van een vastelaovesliedje. 'Daar kwam ik er pas achter hoe dat in zijn werk ging', vertelt David Peters. 'Ik kwam er achter dat liedjesschrijven meer is dan binnen een half uurtje een tekst ineen flansen. Bas Keltjens legde me uit dat hij één jaar lang aan een liedje werkt. Ik wist niet wat ik hoorde. Steeds weer kritisch zijn, schrappen en schaven'.

Selder

Na de workshopdag in 2016 gaat Peters het schrijven serieuzer nemen. Al in het volgende vastelaovesseizoen staat hij met een liedje voor de Heelder zangeres Patty Nakken in de halve finale van het LVK en in 2019 behaalt hij voor het eerst de finale met een liedje voor zanger Roy Selder die tijdens het LVK uitkomt namens Roermond. 'Vooraf lachten ze me uit. Wat moet jij met Roy Selder? Maar je moet je nooit van de wijs laten brengen door anderen. Je moet blijven geloven in je eigen kracht'. En dat is ook het uitgangspunt van de workshop die Peters op verzoek van de Stichting LVK op 13 april in de ECI-centrale in Roermond gaat geven tijdens de 3e Daag van 't Vastelaovesleedje.

Servais

Inmiddels heeft David Peters vijf keer met een liedje de LVK-finale gehaald en is levert het levende bewijs dat je met adviezen, oefening en doorzettingsvermogen een finale kunt halen. 'Een klein beetje aanleg moet je uiteraard wel hebben', zegt Peters. 'En je moet het heel erg leuk vinden. Ik kom uit een muzikale familie. Mijn moeder zong in de studio van Johnny Hoes en mijn broer heeft in bands op grote festivals gespeeld. En ik had het geluk dat studiobaas Joep Servais van Marlstone Music het in me zag zitten'. Hij introduceerde Peters eerst bij Björn van Berkel uit Grubbenvorst en daarna bij Marleen Rutten uit Hunsel. De zangeres had al een paar keer naast de finale gegrepen. 'Alleen al bij het idee dat ik voor haar een liedje moest schrijven, kreeg ik het benauwd'. Maar het lukt Peters. In 2022 staat Marleen Rutten met 'Mörge' in de finale en in 2023 met het nummer 'Mich neet belle'.

Workshop

Peters is ondanks zijn vijf finaleplaatsen nog een onbekende binnen het LVK-wereldje. 'Het is wel prettig dat ik niet zo bekend ben, ik kom pas net kijken', zegt de man uit Heel die in het dagelijks leven commercieel manager is bij een zadenkwekerij in Nunhem. 'Best wel bizar dat ik nu op 13 april een workshop geef aan een klein groepje liedjesmakers. Ik vind het zelfs eng. Terwijl ik normaal in het buitenland voor mijn werk presentaties geef aan 300 tot 400 mensen. Maar mijn boodschap zal zijn dat je op eigen kracht veel kan bereiken. En als ik één iemand kan helpen die de hoop compleet heeft opgegeven, dan is dat al winst.