Weblog: Wat wordt toekomst MGL?

Afbeelding ter illustratie © Bron: L1
En alweer breekt een periode van onzekerheid aan voor de medewerkers van Media Groep Limburg, het moederbedrijf van Dagblad De Limburger en Limburgs Dagblad. Eigenaar Mecom, dat ooit wilde plannen had op de dagbladenmarkt, heeft MGL in de etalage gezet.
Natuurlijk duikt de naam weer op van Concentra, de krantenuitgever uit Belgisch-Limburg. Tegenover L1 heeft de financiele topman in Hasselt gezegd dat Concentra inderdaad interesse heeft in MGL. Als argument noemt hij onder andere dat Belgisch- en Nederlands-Limburg buren zijn en dan ligt samenwerking in zijn ogen kennelijk voor de hand. Ik heb geen idee wat de meerwaarde is van het feit dat twee kranten in aangrenzende regio's verschijnen.
De lezer aan deze kant van de Maas zit in elk geval niet te wachten op meer nieuws uit St. Truiden of Lummen. En in Hasselt is niemand geïnteresseerd in nieuws uit Bingelrade of Venlo. Bezorgers delen lijkt me ook wat lastig. Misschien dezelfde drukkerij? Internationale kopij uitwisselen ligt ook niet voor de hand. Wie wel eens Belgische kranten leest, weet dat België heel andere buitenlandse ontwikkelingen prioriteit geeft dan de Nederlandse kranten. Kwestie van cultuur en historie.
Ik denk dat veel interessanter is hoe Concentra een eventuele overname financiert. Wordt MGL weer volgepompt met schulden om de overname te kunnen bekostigen? Als dat gebeurt, kun je er vergif op innemen dat een nieuwe bezuinigingsronde de Limburgse kranten zal treffen.
De laatste jaren ben ik altijd een voorstander geweest van meer samenwerking tussen kranten en regionale omroep. Wat zal het effect hierop zijn van een overheersende rol van Concentra, die ook mede-eigenaar is van de weekbladengroep AenC en van de regionale zender TVL. De redacties van MGL en L1 hebben een aantal projecten samen uitgevoerd, maar een structurele journalistieke samenwerking is ondanks serieuze (internet)pogingen helaas niet van de grond gekomen.
Als Concentra eigenaar wordt van MGL, dan is er ook een link naar de omroepwereld. De vraag is welke rol de commerciële zender TVL gaat krijgen. Terwijl Concentra mede-eigenaar is van TVL, is MGL op zijn beurt mede-eigenaar van L1.
Eén ding heb ik geleerd afgelopen tien jaar: ik begin er niet meer aan om te voorspellen hoe dit soort ontwikkelingen afloopt.
Leo Hauben, 17 oktober 2012