L1 Nieuws - 28 maart 2024

L1 Nieuws-presentatrice Jolien Linssen in de studio © Raoul Limpens
Het L1 Nieuws van donderdag 28 maart 2024

Minister blijft bij maandenlange sluiting Julianakanaal

De sluiting van het Julianakanaal gaat door, maar de pijn voor gedupeerde bedrijven wordt mogelijk verzacht. Dat bleek tijdens een gesprek tussen een Limburgse delegatie en demissionair minister Mark Harbers in Den Haag. Vanaf oktober wordt het Julianakanaal tussen de brug in Berg en de sluis in Born een half jaar drooggezet. Het kanaal wordt verbreed en verdiept. Schepen moeten tijdens die werkzaamheden flink omvaren via België. Tientallen bedrijven worden geraakt door die afsluiting.

Mobiele intensive care maakt eerste meters

In Maastricht staat een nieuwe Mobiele Intensive Care Unit, oftewel MICU. Die vervoert ernstig zieke patiënten tussen twee ziekenhuizen; van de ene naar de andere intensive care.

Maastrichtse TikTok-arts strijdt tegen desinformatie

Jarenlang had hij een praktijk in Maastricht, maar nu is hij vooral ook online te vinden. Huisarts Stefan van Rooijen is samen met collega's een TikTok-kanaal gestart. In strijd tegen medische desinformatie, want er wordt nogal wat onzin verkocht op social media, door influencers die wat proberen te verkopen of oplossingen aandragen die niet werken.

Actie vraagt aandacht voor vrouwen in (peri)menopauze

Opvliegers, slaapproblemen en stemmingswisselingen; het is maar een greep uit de klachten waar vrouwen in de overgang mee te maken krijgen. Het toedienen van lichaamseigen hormonen zou hier tegen kunnen helpen. Een landelijke actie probeert hier nu aandacht voor te vragen, door paaseitjes rond te brengen bij huisartsen.

Coldplay-bassist bezoekt Maastricht

Normaal gesproken speelt hij met zijn band Coldplay in grote stadions over de hele wereld, bassist Guy Berryman. Donderdag was hij even in Maastricht, niet voor een optreden, maar om een bezoek te brengen aan een kledingzaak. Hij heeft namelijk ook zijn eigen kledinglijn:

Maastrichtse studenten organiseren Laatste Avondmaal

Het is Witte Donderdag, in de Paastraditie de dag van het Laatste Avondmaal. De traditie gaat zelfs nog verder terug, tot het Joodse feest Pesach, waarmee de bevrijding uit Egypte gevierd wordt. De christelijke studentenvereniging Lux ad Mosam uit Maastricht viert dit op een bijzondere manier. Ze organiseerden zelf dat Laatste Avondmaal.

Handbal Groot Venlo in bekerfinale

Twee Limburgse handbalploegen strijden in de landelijke bekerfinales. De mannen van Bevo nemen het op tegen Aalsmeer en de vrouwen van Handbal Groot Venlo spelen tegen aartsrivaal V.O.C. uit Amsterdam. Dat wordt een fifty-fifty wedstrijd.