L1 Radio

16:00: Hubert on the Air

L1 TV

15:00: Óngerwaeg - Drummende bakker

Volg ons ook via

  • Twitter
  • Facebook
  • Youtube
  • LinkedIN
  • L11
  • Instagram
Header

Geen pas voor Maastrichtse jihadiste

In Maastricht is vorige week aan een jonge vrouw een paspoort geweigerd omdat ze daarmee naar Syrië zou willen reizen om zich aan te sluiten bij de opstand.

Dat meldt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid NCTV. 

Eerste keer
Volgens de gemeente Maastricht is het de eerste keer dat die gemeente om deze reden een paspoort weigert. Dat gebeurde omdat de Maastrichtse op een lijst staat van mensen van wie het sterke vermoeden bestaat dat ze aan de jihad willen gaan deelnemen. Volgens de woordvoerder van de NCTV is het zeker dat ze niet naar Syrië wilde gaan om hulp te verlenen. Paspoorten kunnen worden geweigerd als iemand naar het buitenland wil om dingen te doen die een bedreiging zijn voor Nederland of voor bevriende landen.

Geradicaliseerd
De afgelopen maanden is in totaal aan 10 Nederlandse Syriëgangers het paspoort geweigerd. Reden van de weigering is te voorkomen dat Syriëgangers geradicaliseerd en getraumatiseerd terugkomen en daardoor een bedreiging kunnen vormen voor de Nederlandse samenleving. Via de bestuursrechter kunnen ze alsnog proberen een reisdocument te krijgen.

Toezicht
Ook mensen die al voor 'de heilige oorlog' naar het buitenland zijn geweest en terugkeren in Nederland, worden in de gaten gehouden. De NCTV maakte eerder al bekend dat er momenteel op zo’n 20 terugkeerders wordt toegezien.

L1 Radio

Advertenties